Pages

Tuesday, May 29, 2012

BIMBANG

pertama kali aku tergugah
dalam setiap kata yang kau ucap
bila malam telah datang
terkadang ingin ku tulis semua perasaan

kata orang rindu itu indah
namun bagiku ini menyiksa
sejenak ku fikirkan
untuk ku benci saja dirimu
namun sulit ku membenci

pejamkan mata bila ku ingin bernafas lega
dalam angan ku
berada di satu persimpangan jalan yang sulit ku pilih

ku peluk semua indah hidup ku
hikmah yang ku rasa sangat tulus
ada dan tiada cinta bagiku tak mengapa
namun ada yang hilang separuh diriku...

Monday, May 28, 2012

1 CALIPHS CAMP

salam :)

hello everyone! budak-budak uitm yang sedang bercuti kat rumah sekarang mesti tengah berbahagia kan? arhhhhhhh so stress la tak dapat balik..T___T rasanya ni la first time aku cuti lama kena duk kat shah alam..sob3..takpela, bila lagi nak merasa kan..

actually aku baru je balik dari kem..1 caliphs camp anjuran persatuan kos aku, MESA (maths education student association) kem ni kitaorang buat dekat lubok manggis hulu langat...tempat yang aku penah join karisma...so dah tau la tempat nye macam mana..so far kem alhamdulillah seronok...dapat kenal student-student maths yang lain, part 1 and part 4..bila jarang ada program bersama ni memang kurang kenal.. bila dah masuk satu group baru tau :) kira berbaloi jugak la kem ni...thanx sangat2 yang anjurkan kem ni.

aktiviti yang paling aku suka...masuk hutan!!! yeah nampak je aku ni macam ayu, sopan santun gitu [ ayat mintak lempang?? hahaha ]  but aku suka aktiviti lasak ^^ kalo dapat jumpa geng-geng yang suka aktiviti lasak ni kan best...buat aktiviti sama2 [ berangan..hoho ] even penat masuk berbatu-batu perjalanan dalam hutan tu tapi serius best...sgt enjoy!! ^^  pape pun layan jela sakit-sakit badan lepas kem..huhu...jom layan pic plak..malas nak menaip dah...sebab mood nak balik memberontak :(















ps : maaf la yer, pic kabur-kabur plus edit entah pape..besa la bukan dslr..cek tak mampu, ni je mampu pakai ebset murah :p

Sunday, May 20, 2012

ADA APA DENGAN CIKGU?

salam :)

our topic for today is teacher..dalam bahasa melayu kita cekgu :) sape kata pekerjaan cekgu ni senang? sape kata pekerjaan cekgu ni remeh je? huh indah khabar dari rupa je sume tu...ada korang fikir? bila anak murid sakit, cekgu la jadi driver pegi anta klinik..ape lagi contoh? and bla bla bla la kan..kalo boley sume career cekgu yang pegang..so senang ke keje cekgu ni? yang nak kena maki hamun ngan parents pun cekgu juga.. pantang sentuh anak orang zaman sekarang ini..pastu datang serbu sekolah marah-marah cekgu...kalo dah student punya perangai tak berapa nak cantik nak salahkan cekgu juga ke? fikir-fikir la yer  ^^   bukan nak marah ni tapi nak ingatkan je sesama kita.. 

bila aku dah nak ke arah pekerjaan guru ni, baru aku sedar betapa kesabaran tu penting..meh nak share pengalaman sikit...macam sem-sem yang lepas juga, sem ni aku involve ngan mengajar tuisyen dekat kg angkat la lebih kurang...every weekend ikut turn pegi ngajar...so hari ni turn aku...memang blur-blur juga la sebab tak dapat nak imagine macam mana student yang aku kena ngajar...aku kena ambik part SPM nyer student seban aku dah part 6..part 4 ambik PMR and part 1 ambik UPSR... so aku dapat 4 org student... itupun bahagi kepada 2 sebab agih ngan partner aku yang ngajar SPM jg...aku ambik sorg laki and pompuan...yang pompuan ni ok la, tekun je buat keje...suruh itu buat suruh ini ikut...takda la aku tensi sangat..tapi ngan boy sorang ni...fuhh~ memang uji kesabaran...aku tak rasa dia tak boley buat latihan-latihan yang aku bagi...sebab bila aku semak buku tuisyen dia, sume ok jep...tapi bila aku ngajar dia buat main-main pulak...macam student form1 yang belajar untuk SPM...dah la aku tak pandai nak tegas sangat...asyik gelak-gelak je..hihi...hopefully dia dapat la sedikit ilmu yang aku ajar even banyak main... huhu...selain tu aku baru tau, penat rupanya jadi cekgu ni...kena banyak cakap...letih mulut =.=  ape-ape pun niat tu penting...ikhlas ngajar :)


best student ;)

btw besok kena ngajar lagi...tadi dah praktis dengan dinding for my microteaching...letih bercakap lagi la besok...semoga dipermudahkan..amin :)  so pesanan dari penaja, jangan anggap mudah jadi cekgu ni...hargailah cekgu-cekgu anda :)  peace!


a cute fan for my set induction in micro-teaching tomorrow ^^


Saturday, May 19, 2012

KENAPE GEGURL KENA PANDAI MASAK?

salam :)

ok tajuk macam tak lama dah tu...tak lama ape? pikiaq sendiri..hahaa..tapi betul la kan..pompuan mesti kena pandai masak...tak kisah setakat goreng teluq ke..masak ayaq..masak megi pun kira masak ape?! wee~  bukan ape, kalo dah pompuan ni memang tak lari la dari dapur...nak tak nak kena juga ^^ aku pandai masak tak? hah petik jari jer! [ syok sendri ] well aku suka masak..tapi aku tak suka masak depan orang lain.. malu! aauuw~ hikhikhik..tak actually aku jadi tak konfiden nak masak kalo ada orang duk usha aku masak.. nanti jadi serba tak kena je sume...memang aku kena sorok-sorok masuk dapur then masak sorang-sorang.. boley camtu?  hee~  sebab tu kalo kat rumah aku prefer bagi mak aku je masak melainkan aku nak masak untuk benda yang aku teringin jep ;) 

selain tu kan..gegurl kena la pandai masak...nanti sian kat boboi kena cari makan kat luar kalo gegurl tak pandai masak..ahahaha...actually kan ni adalah tips macam mana nak mengeratkan hubungan suami isteri ^^  [ erk tetiba je kan masuk tips alam perkahwinan :p ] eh betul la kan? air tangan seorang isteri tu penting! ;) 

well, sepanjang aku duduk ngan kawan-kawan kat rumah sewa, seronok dapat masak sama-sama even kadang-kadang aku jarang la juga masak sebab tak konfiden je..diorang lagi hebat-hebat..hihii..takpe-takpe abes belajar nanti 24 jam aku duk kat dapur...pastu boley la kot nak join masterchef kan..sape tau? [ perghhh...kuat betul berangan! ] lagipun study pun dah tak lama...so pasni dah tak boley masak sama-sama..sob3.

cukup la dulu aku duk merapu..hee~



menu lunch tadi..menu ikan sedunia..hahahaha XD



Wednesday, May 16, 2012

SELAMAT HARI GURU


Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan
SELAMAT HARI GURU 
kepada

cekgu-cekgu tadika saya 
cekgu-cekgu STB
cekgu-cekgu dato sheikh ahmad [ walaupun sekejap ]
cekgu-cekgu SBPI Gopeng
lecturer-lecturer KMPP
lecturer-lecturer UiTM
my ayahanda tercinta dan bonda 

terima kasih yang tak terhingga atas didikan kalian :)


Tuesday, May 15, 2012

DAMBAAN WANITA

Monday, May 14, 2012

MANUSIA

bila manusia bermulut manis
bila manusia membuat janji

jangan penah sesekali melukakan diri sini
teguh pada prinsip diri



Sunday, May 13, 2012

REDHA.

Saturday, May 12, 2012

BASI TAK BASI

salam :)

finally aku berhujung minggu juga after penat mengharungi minggu ni..penat sebab ape i dun know..ekeke.
actually dah rasa lama pulak tak update blog kan...so nak update cite yang agak basi la..tak kira aku nk juga cite..hehehe.

if i'm not mistaken, 2 minggu yang lepas aku telah bersetuju untuk buat part time join catering untuk majlis orang kawen...ok ni memang first time aku try keje ni..mula-mula cam blur juga la kan nak buat ape bila join catering ni..yang join aku, dina and inn..kitaorang disediakan baju yang sama, name tag dengan bunga untuk pakai dekat baju..waa nampak la sikit lain dari orang lain kan..haha..before tetamu-tetamu datang ada akak ni briefing kitaorang dulu..so tugas aku angkat je pinngan mangkuk yang dah orang abes makan...bila dah makin ramai, memang macam terus pitam aku ke hulur ke hilir non-stop...hoho...baru aku tau penatnyer keje catering ni..but at least i got the experience and also MONEY!! hahahaha  XD


kami sedia berkhidmat 



selepas keletihan..rehat-rehat sambil snap pic ^^

the next story is.......alhamdulillah now I'M 22 YEARS OLD! tanggal 9 mei lahirlah seorang bayi comel iaitu Nur Iylia Najwa bt Khalid..wahahaha..syokk sendri nampakkk!!  kih3...syukur sangat-sangat sebab dah 22 tahun aku masih bernyawa kat dunia ni :) thanx mak and abah yang dah besarkan aku selama 22 tahun ni...thanx kat semua kawan-kawan yang wish or yang bagi present..thanx so muchh!!!  and thanx so much for the 'big present' from you :) [ identiti dirahsiakan..hahaha ] rasa hepi sangat...alhamdulillah :) so bila dah meningkat usia ni ada jela yang bagi wish yang sbelom ni tak penah-penah dapat kan..ramai yang duk wish cepat kawen la, cepat-cepat berumah tangga la...ala seangkatan la tu kan....waaaa nampak benor dah tua =.='  hehe..insya-Allah sampai seru ada la kad untuk korang yer...kih3...tapi harus ingat juga...kematian juga semakin hampir...huhu..


this one is from my bff yang study kat india..thanx so much dear! terharu okey T___T


and this one from mekngoh atul  ^^ thanx so much dear!


ketot ni pun dari atul..hahahaha XD


COKLAT!!! nyum2~  thanx nik!  ;)

bila dah tua-tua ni malu plak bila orang bagi hadiah ni..ehehehehe  ;) ape-ape pun terima kasih sekali lagi..so harap-harap dengan meningkat nya usia aku ni, aku kan peroleh kehidupan yang lebih baik... insya-Allah :)




Friday, May 4, 2012

I BELIEVE :)


Just because something hasn't worked out for you now, doesn't mean there isn't something big in store for you in the future.


3rd

salam :)

memandangkan besok kelas pagi and direct je..perlu tido! before tu nak wish congrate kat team futsal math B aka member-member batch aku yang dah berjuang habis-habisan main futsal and alhamdulillah dapat no 3 after main penalti ngan team from TESL untuk tentukan tempat ke 3 and ke 4..wewittt!! hebat la korang! (^_____~)V

pic semasa kejadian...jom terjah!


:: semangat kesukanan ::


:: sokongan padu ::


:: awek-awek cun lepak tepi gelanggang ::


:: I LUV EDU  ^^ ::







Thursday, May 3, 2012

HATI

 aku punya dua mata...tapi aku tak mampu  menilai

aku punya dua tangan...tapi aku tak mampu mencapai

aku punya dua kaki...tapi aku tak mampu melangkah

tapi aku punya satu hati

satu hati untuk aku mampu mencintai kamu


ps : berserah :)








Wednesday, May 2, 2012

Batu Cave

 salam :)

after cuti seminggu, hari ni dah start masuk kelas balik..memang mood masuk kelas tak sampai-sampai lagi la kan..dah la arini kena buat presentation..part aku macam hancus sikit la sebab aku kurang prepare.. huhu.. sadis tol! takpela, yang lain buat lagi baik after this..huhu..btw thanx kat group member yang dah sama-sama usaha ^^

ok semalam hari pekerja kan? so SELAMAT HARI PEKERJA kat sume yang dah ada career masing-masing..syok la depa cuti..kami pun cuti sekali la kan [ student-student ] hihi..cuti semalam aku turun batu cave ngan dina and kano..saja nak jejalan makan angin..syok2!! tapi satu yang tak syok..kena berebut naik ktm..ramai + panas..memang terbaik la...bila dah sampai KL central baru rasa aman sikit sebab ramai yang turun KL actually..kami nak pi batu cave ja pun..

sampai batu cave, dina bawa pegi makan dekat restoran yang dia penah keja dulu..time lunch kami tak sentuh nasik-nasik ni...makan western la beb! hahaha..makan chicken cop! sedap-sedap ^^ dah abes melantak, pegi cuci-cuti mata kat giant kat seberang jalan je...tak cuci mata la juga...tangan ni gatai duk tarik benda lain sama...kata pompuan! hahaha XD


menunggu di ktm 


selesa dalam ktm bila orang takda..huhu


batu cave


yummyyy!!!   makan-makan ^^